
- Γράφει ο Ι.Γ. Ασημακόπουλος
Κάποιες φορές θα πρέπει να λέμε αλήθειες. Να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», που λέγανε οι Λατίνοι.
Θα πρέπει να παραδεχτούμε λοιπόν, πως για πρώτη φορά στα χρονικά, βλέπουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να στρέφει με ενδιαφέρον τα μάτια της προς την Μεγαλόπολη. Μέχρι σήμερα, πότε εισπράτταμε υποσχέσεις για μεγάλα και εμβληματικά έργα, τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Και πότε ακούγαμε την μόνιμη επωδό «η Μεγαλόπολη δεν έχει ανάγκη. Έχει το λιγνιτόσημο».
Ακούγεται πως όλα τα πακέτα του Λιγνιτόσημου ανέρχονται περίπου στο ποσό των 200.000.000€*. Μ’ αυτά, αν είχαν διατεθεί σωστά, θα μπορούσε ο τόπος μας να είναι ο ομορφότερος προορισμός της Πελοποννήσου, δεδομένου ότι διαθέτει και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, φυσικές καλλονές, αρχαιότητας κ.λπ. Αλλά δεν έγινε τίποτε.
Τώρα όμως, φαίνεται πως κάτι αλλάζει στην οπτική της Περιφέρειας προς τη Μεγαλόπολη, και η νέα αυτή οπτική, φαίνεται να φέρει το ονοματεπώνυμο «Παναγιώτης Βαλασόπουλος». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ». Χωρίς να θέλω να αδικήσω τους προκατόχους του, θα πω πως ο καθένας κρίνεται από το έργο του. Τώρα φαίνεται πως κάτι κινείται…
Έτσι, με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου δια της εταιρείας της, «ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ», προφανώς και με τη σύμφωνη γνώμη και αγαστή συνεργασία του Δημάρχου Μεγαλόπολης και των συνεργατών του, εκπονήθηκε ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για το Δήμο Μεγαλόπολης. Μιλάμε για το σχεδιασμό του ΕΑΠ (5ο και 6ο πακέτο) και της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ) του Δήμου, που σε αυτή τη φάση φτάνουν και ξεπερνούν ίσως, τα 30.000.000 €.
Οι Κασσάνδρες όπως ήταν φυσικό, ήδη άρχισαν να λένε πως διατέθηκαν πολλά χρήματα σε μελέτες. Θα τους θυμίσω μόνο, πως χωρίς μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα…
Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα έργα. Το έχουν κάνει άλλωστε πολλά τοπικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες. Θα πω μόνο πως έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ πολλών άλλων, και μια σειρά μεγάλα έργα αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής. Έργα για τα οποία μέχρι σήμερα ακούγαμε μόνο λόγια και υποσχέσεις. Έργα που δεν τολμούσε πλέον κανένας να πιστέψει πως μπορεί να γίνουν.
Αναφέρομαι στο Αρχαίο Θέατρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα Καρυών, που μέχρι τώρα είχαν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Πρωτοποριακά έργα όπως η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Βιομηχανικής ιστορίας. Η αξιοποίηση της λίμνης στα Κυπαρίσσια με δημιουργία υποδομών για αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις. Η αξιοποίηση της πίστας motocross, που ως τώρα ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων ρομαντικών.
Έργα όπως η δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου, ανάδειξης τοποσήμων, μνημείων και Αγωνιστών ΄21, στο Λεοντάρι και η δημιουργία περιφερειακών πόλων ανάπτυξης στους παραδοσιακούς οικισμούς Ίσαρη, Καρύταινα και Λεοντάρι, που μέχρι τώρα ήταν στη σκέψη κάποιων ονειροπόλων οραματιστών.
Έργα που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής της τοπικής κοινωνίας. Που στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο. Που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, αλλά και των φυσικών καλλονών της περιοχής.
Τα χρήματα, όπως μας πληροφορούν έγκυρες πηγές, υπάρχουν και φαίνεται πως θα έρθουν περισσότερα. Το στοίχημα είναι να δούμε να υλοποιούνται όλα αυτά και το Δήμο Μεγαλόπολης να αλλάζει κυριολεκτικά όψη. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν…
ΣΣ. * Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον, τώρα που το λιγνιτόσημο έκλεισε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικό πίνακα των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από αυτό, με ποιο ποσό το καθένα και ποιο είναι το συνολικό ποσό όλων των πακέτων του λιγνιτόσημου. Έτσι για ενημέρωση και για τον ιστορικό του μέλλοντος…